To kradną czy nie kradną?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szeryf25
    Classic
    • 2010
    • 3

Spróbuj podejść do urzędnika jak do człowieka. Ja tak zawsze robię. I co wiecej, to daje korzyści. Podam swój przykład: 3 lata temu starałem się o zwrot VAT-u z tytułu zakupu materiałów budowlanych do wykończenia mieszkania. I oczywiście po wszystkim zostałem zaproszony na rozmowę, bo "coś trzeba wyjaśnić". Oczywiście ja w strachu ale jak zawsze podszedłem "jak do człowieka". I po krótkiej rozmowie miła pani urzędnik (nawiasem mówiąc dość atrakcyjna dama) poprawiła moją pomyłkę i dodatkowo zwróciła uwagę, że jest kilka pozycji, z których mogą dostać dodatkowe pieniażki - moze nieduże, bo raptem kilkadziesiat złotych, ale jednak... Poprawiłem, dostałem...
  • MICHO1975
    Classic
    • 2009
    • 17

Jestem bardzo wyczulony na złodziejstwo! Ludzi (czyżby?) którzy sięgają po nie swoje na które ktoś ciężko zapracował karałbym z całą surowością obcinając ręce i wypalając na czole duże "Z". Lat temu 12 jako młody kierowca zakupiłem swój pierwszy samochód .... może za dużo powiedziane samochód .... Fiata 126 ELX w najwyższej wersji :P Niestety nie nacieszyłem się nim niestety gdyż po 3 tygodniach ... odjechał bez mojej wiedzy i zgody Nigdy więcej już go nie zobaczyłem a straty jakie poniosłem były duże pomimo opłaconego AC. Jako że byłem młody i na dorobku "Maluch" był całym dorobkiem mojego życia na którego trochę musiałem harować! Trauma pourazowa została ogromna i bardzo to przeżyłem a po zakupie następnego samochodu przez długi czas obsesyjnie zrywałem się w nocy do okna słysząc dźwięk silnika oraz wymyślałem przeróżne sposoby zabezpieczeń w autach! Obecnie mam bravę i powiem że zupełnie zapomniałem o tym strachu a autko czasem otwarte stało całe dnie pod blokiem .... wiadome że nikt na taką padakę się nie połakomi :szeroki_usmiech

Temat zaczął powracać gdy postanowiłem zainteresować się Skodą Octavią! Szukałem w necie i różne rankingi pokazują że jest to auto sklasyfikowane w pierwszej piętnastce najczęściej kradzionych aut! Znajomi twierdzą że te auta bardzo kradną! Tutaj moje pytania po przydługim wstępie Czy to prawda, czy dotyczy to np. tylko modelu drugiej generacji i pierwszej to nie dotyczy? Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie, co proponujecie i jak się zabezpieczać? Od razu napiszę że Octavia którą czasem użytkuję i może w niedługim czasie będzie moja to Octavia I 1,9 TDI z 1999 roku! Jeżeli nie ona to szukałbym coś do 2002 roku! Z góry dziękuję za wszystkie opinie i porady! Po prostu nie chcę nigdy więcej przeżywać tego stresu przez jakiegoś pie...... złodzieja!

Komentarz

• Jac_ek
      RS
      • 2009
      • 1733

Wydaj mi się że powodzenie mają głownie samochody nowe, starsze kradnie się raczej na zamówienie (części) i nie ma z tym reguły, No a kradnie się to co jest popularne i łatwo to będzie sprzedać / rozkręcić i sprzedać
      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Z tego co pamiętam, to te które zniknęły użytkownikom forum to były głównie OI 1,9TDi. Ale jakieś OII też się chyba trafiły.
        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Lashlo
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1455

shado, to mnie pocieszyles ;-(

Komentarz

• Guguś
            L&K
            S_OCP Member
            • 2008
            • 1212

Moją OI L&K z 2000 roku dmuchnęli w tym roku w lutym. :x

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• MICHO1975
              Classic
              • 2009
              • 17

Zamieszczone przez Lashlo
              shado, to mnie pocieszyles ;-(
              Mnie też

Zamieszczone przez Guguś
              Moją OI L&K z 2000 roku dmuchnęli w tym roku w lutym. :x
              Robi się coraz lepiej ehhh.........

Komentarz

• Thundi
                L&K
                • 2005
                • 1157

Czy kradną cóż jak każde auto i Octavia może zniknąć z pod domu.

Nieprawdą jest że kradnie się tylko nowe lub w miarę młode auta, do dziś wysokie pozycję wśród najczęściej kradzionych zajmują Fiaty 126 ale i na przykład Audi 80 (gdzie najmłodszy rocznik w avant/sedan to 1995r. a w wersji cabrio 2000r. - czyli produkcje zakończono przeszło 14 lat temu)
                Octavia zawsze plasowała się wysoko (choć niżej niż powyżej podane auta) bo to dobre auto.
                O ortografie dba FF.
                Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Guguś
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 1212

Raczej nie ma reguły, moją ukradli w nocy, czytałem także, że jednemu z Naszych forumowiczów ukradli w ciągu dnia spod szpitala.

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• miguello
                    RS
                    • 2008
                    • 1849

Wszystko mogą ukraść, ważne jest to żeby jak najbardziej utrudnić życie złodziejom :idea:

Komentarz

• Jeżyk
                      Rider
                      • 2009
                      • 691

Zamieszczone przez miguello
                      Wszystko mogą ukraść, ważne jest to żeby jak najbardziej utrudnić życie złodziejom
                      Deska z gwoździami na przednim siedzeniu pod szmatką. Ech, gdyby to było legalne to wrzask złodzieja wbitego dupą w stado pordzewiałych gwoździ to najpiękniejsza muzyka.
                      Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• Jac_ek
                        RS
                        • 2009
                        • 1733

Zamieszczone przez Jeżyk
                        Wszystko mogą ukraść, ważne jest to żeby jak najbardziej utrudnić życie złodziejom
                        Deska z gwoździami na przednim siedzeniu pod szmatką. Ech, gdyby to było legalne to wrzask złodzieja wbitego dupą w stado pordzewiałych gwoździ to najpiękniejsza muzyka.
                        hehehe, dobre

zawsze możesz powiedzieć ze zapomniałeś zabrać dechy do aerowania trawnika na działce ;-), tyle ze wtedy to pewnie tego samochodu byś nie odzyskał w jednym kawałku ;-)

Kradną nawet ze "strzeżonych" parkingów, no bo co zrobi taki "dziadek parkingowy" jak podejdzie do niego 3 karków, nawet później nie będzie zeznawał, niestety nie ma siły jak jest samochód na celowniku.

Podobno brudne samochody kradną rzadziej niż czyste - więc totalny syf w środku i na zewnątrz (ketchup na siedzeniach, ogryzki i skórki od pomarańczy/bananów) załatwią sprawe - nikt ci chlewu nie buchnie - no bo co by później kolegom powiedział? że śmieciare ukradł?? :diabelski_usmiech
                        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• MICHO1975
                          Classic
                          • 2009
                          • 17

ważne jest to żeby jak najbardziej utrudnić życie złodziejom :idea:
                          Dokładnie! W Fiacie Uno miałem taki przełącznik w schowku pod mapami który odcinał zapłon około 10 sekund od uruchomienia silnika! Chodziło o to żeby cwel kradnący stanął nagle i musiał uciekać a nie kombinować Miałem też Wartburga 1,3 więc tam po prostu zdejmowałem kabel pomiędzy cewką a aparatem zapłonowym :P Brałem do kieszeni i tyle!
                          Macie jakieś pomysły ciekawych zastosowań w Octavii ? Chętnie się zapoznam!

Zamieszczone przez Jeżyk
                          Deska z gwoździami na przednim siedzeniu pod szmatką.
                          Chyba najlepszy sposób który niestety jak zastosujesz to dostaniesz wyrok U znajomego na ulicy w Wieliczce coś takiego zrobili ale tam deska była nabita hakami wędkarskimi przyłożona gąbeczką i cały zestaw zamieszczony pod pokrowcem :diabelski_usmiech Złapany delikwent miał sklejkę przy dupie kilka godzin zanim go przewieźli na chirurgie do Krakowa i zdjęli! Chłop do końca życia będzie pamiętał co zrobił siadając na sraczu hehehe! Właściciel auta dostał 3 lata w zawieszeniu na 5 za uszkodzenie ciała :shock:

Zamieszczone przez Jac_ek
                          nikt ci chlewu nie buchnie
                          Ale też ciężko żyć w syfie! Ja jestem szczególnie wyczulony na tym punkcie i muszę mieć zawsze autko czyste na tip top!

Komentarz

• baca10
                            RS
                            • 2009
                            • 6225

MICHO1975, kuzyn pracujacy w drogowce powiedzial ze najlepszymi zabezpieczeniam auta sa zabezpieczenia wlasnej roboty, nastepnie blokada skrzyni biegow, dodatkowo utrudniajace zycie zlodziejowi jest zablokowanie kierownicy i skrecenie kol na max w bok

Komentarz

• vince123
                              Elegance
                              • 2009
                              • 923

Zamieszczone przez baca10
                              dodatkowo utrudniajace zycie zlodziejowi jest zablokowanie kierownicy i skrecenie kol na max w bok
                              wyjęcie kierownicy,zamkniecie na zasuwe z klodeczka.... zabezpieczenia al'a jas fasola :diabelski_usmiech nie moglem sie powstrzymac
                              sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                              nadkole nowe LP
                              kontakt PW

Komentarz

• GRUBEER
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 936
                                • Volkswagen

A ja powiem tak... te slowa padly z ust mojego Ojca przed zakupem samochodu gdy jeszcze nie wiedzialem co bedzie (jaka marka) Staruszek wyszukal calkiem fajnego paska ale ja wiadomo internet itd. KRADNA !!!!!!! nie chce pasata i tak bylo z kilkoma markami az w koncu Tatus powiedzial tonem przekonywujacym !!!!!!!! " to nie kupuj samochodu jezdzij komunikacja miejska z takim podejsciem bo zawsze i wszystko kradli, ubezpiecz dobrze i zakladaj swoje zabezpieczenia przynajmniej jak sie sku..............wiel skusi niech sie MECZY !!!!!!" i tak zrobilem. Nie zwracam juz uwagi i raczej sie nie przejmuje/ stresuje. :twisted: :twisted: :twisted:
                                Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                                Gejsza 6

Komentarz

• shado
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 5315
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No a jakich aut kradną najmniej? Pewnie Porsche. A dlaczego? Bo jest ich najmniej. Tudzież innych rzadkich marek. Skoro Octavia jest jednym z najbardziej popularnych aut sprzedawanych w tym kraju to trudno, żeby nie był w czołówce kradzionych aut. Ot prawo serii.
                                  BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Deo
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 1729
                                    • Volkswagen
                                    • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Zamieszczone przez MICHO1975
                                    Macie jakieś pomysły ciekawych zastosowań w Octavii ? Chętnie się zapoznam!
                                    Poza Tobą to jeszcze złodzieje przeglądają to forum, więc nie rozsądnym jest podawanie jak zabezpieczamy swoje auta.
                                    Pozdrawiam,
                                    Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                                    Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• Misiekoctavia
                                      Elegance
                                      • 2005
                                      • 891

Mowi sie, ze Volvo niekradna, albo, ze malo ich kradna
                                      Z tego co wiem to najwiecej kradna Audi i VW, a szczegolnie A6 i Passaty. Ostatnio rozmawialem z policjantami i weglug nich juz sie samochodow niekradnie :diabelski_usmiech
                                      Kazde kradna i chyba niema co sie przejmowac. Jak bedzie mialo auto sie komus przykleic do rak to sie przyklei. Znam ludzi, ktorym ukradli juz kilka aut, a wcale niesa jeszcze staruszkami.
                                      Mojemu ojciu kiedys ukradli Mercedesa 190, a tez wtedy sie mowil, ze ich sie niekradnie wiec niema reguly.
                                      Jak auto kradna profesjonalisci to najlepsze zabezpieczenie niepomoze. Ma osiedlowa amatorszczyzne jeszcze moga podzialac albo utrudnic kradziez.

Komentarz

• Thundi
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1157

Zamieszczone przez shado
                                        No a jakich aut kradną najmniej? Pewnie Porsche. A dlaczego? Bo jest ich najmniej. Tudzież innych rzadkich marek.
                                        Oj z Porsche byś się zdziwił bo ich też nie mało ginie, nawet tak egzotyczne auta jak np tu kradną:
                                        http://www.roadlook.pl/aktualnosci/t...wroclawiu.html (dodam że stał w parkingu zamkniętym monitorowanym i ze strażnikiem)

Dodam że auto zostało odnalezione (bo miało gps'a i go nie zagłuszyli (znaczy przestali zagłuszać w pewnym momencie) dodam że razem z nim odnalazło się też inne auto luksusowe (skradzione na terenie Niemiec )

Choć fakt że pewnie aut ekstra luksusowych mniej się kradnie niż zwykłych (bo jest ich mniej) (np Veyron gdzie są chyba 2 czy 3 w kraju)

Co do najlepszych zabezpieczeń to najlepsze są te które my zrobimy i ich nie zdradzimy inaczej zawsze trzeba się liczyć z tym że odjedzie.

ps: Co do statystyk po liczbie skradzionych aut ciężko określić czy częściej auto jest kradzione czy rzadziej (a innej statystyki się nie podaje)
                                        Bo jak wywnioskować z liczb nie wiedząc ile tych aut jeździ a Octavii wcale tak mało nie jeździ
                                        O ortografie dba FF.
                                        Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                        http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• TREI
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 176
                                          • Alfa Romeo
                                          • BUD 1.4 MPI 80 KM
                                          • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Moim zdaniem najlepszym zabespieczeniem jest autocasco, wiem że kosztuje ale śpisz w miare spokojnie, a w razie kradziezy zawsze odzyskasz większą część kasy

Komentarz

• MICHO1975
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 17

Zamieszczone przez baca10
                                            blokada skrzyni biegow, dodatkowo utrudniajace zycie zlodziejowi jest zablokowanie kierownicy i skrecenie kol na max w bok
                                            Zastosowane w omawianym "Malaczu" !!! Jak chcą zapie......lić to nie ma zmiłuj się!!! Blokady ściągają po prostu łamiąc kierownicę lub ja gnąc a blokady skrzyni załatwiają azotem i młotkiem! Wydaje mi się że oprócz tego trzeba mieć jeszcze kombinacje elektroniczna

Zamieszczone przez GRUBEER
                                            " to nie kupuj samochodu jezdzij komunikacja miejska z takim podejsciem bo zawsze i wszystko kradli, ubezpiecz dobrze i zakladaj swoje zabezpieczenia przynajmniej jak sie sku..............wiel skusi niech sie MECZY !!!!!!"
                                            Co prawda to prawda

Najgorsze jest to że ta która jeżdżę ma tylko centralny na pilota i kontrolkę tzw. zmyłkę! Jeśli ja przejmę na własność to będę musiał zainwestować ..... Teraz się nie przejmuję jakoś póki nie jest moja :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez Deo
                                            Poza Tobą to jeszcze złodzieje przeglądają to forum, więc nie rozsądnym jest podawanie jak zabezpieczamy swoje auta.
                                            No ja sobie zdaje sprawę z tego Nie chodzi mi o szczegóły techniczne i schematy tylko bardziej o ogólnikowe rodzaje zabezpieczeń

Komentarz

• baca10
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6225

MICHO1975, ale jak maja ukrasc to niech sie pomecza, a nie hop siu i juz bryka skradziona :diabelski_usmiech

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

a dlaczego deseczka z haczykami jest karalna? Po kiego ch...ja ktoś obcy ładuje sie do mojego wozu?
                                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kropeck
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2319
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

Należałoby wprowadzić prawo, które wyjmuje złodzieja/przestępce spod ochrony prawa w momencie popełniania przestępstwa. Może by założyć stronkę, która byłaby inicjatywą społeczną i zbierałoby się podpisy pod projektem takiej ustawy.

Pomyślę o tym w ciągu najbliższych dni 8)
                                                  Pozdrawiam,
                                                  Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

Pracuję...